Fiskarna

Att bara stycka ut och ta tillvara filén är ingen riktig sport för en kreativ och djärv fiskare som Anders. Här är några av de fiskar och styckningsdelar som förädlas, kryddas och röks på Västerro:

Hornsimpa

Vanligtvis en ovälkommen gäst i näten. En vanlig dag kan Anders dra upp ungefär 700 simpor.
Simporna lever i ett slags omvänd symbios med torsken, i cykler om 40 år. Just nu är torskbeståndet litet och tusentals ton simpor simmar runt i vattnen kring Åland. Men om 40 år har torsken ätit upp alla simpor, och det är kanhända torskstjärt vi röker och lägger in istället.

Flundra

De mellanstora flundrorna är det många som tycker är för små, men de tycker Anders är de godaste. Anders Westerberg tycker inte nåt vidare mycket om att kasta bort vilig fisk och därför är flådd, lättrökt flundra ett vanligt inslag i Västerros sortiment. (Vilig – åländska för rejäl.)

Snorgärs

En liten fisk med abborrens form och sikens färg som har slemfyllda gropar på huvudet och därav har fått sitt aningen nedsättande namn. Förr i tiden ett delikat och uppskattat inslag på middagsborden, idag en skräpfisk som vanligtvis kastas i soporna. En av de godaste fiskarna som finns runt Åland, i synnerhet då de hårdfriteras och äts i sin helhet, ungefär som spanska små Boquerones.

Havslax

som har några otroligt delikata delar som normalt kastas bort.

Piggvar

som på Åland i tiderna har setts som skräpfisk och fått öknamnet skabbflundra.

Inälvor

från fisk, såsom abborrhjärta och flunderlever.