Fisket

På Västerro fiskar Anders småskaligt med nät. Han åker ut ensam i båten och puttrar på i sakta mak – ut med näten på kvällen, upp igen tidigt på morgonen. Tidig sommar fylls näten av abborre, sik och feta flundror. På sommaren fastnar ofta de stora havslaxarna som vandrar förbi Åland. Torskbeståndet ökar ständigt. Och så i november kommer de goda simporna.

Anders har skapat sig en egen nisch genom att ta tillvara och förädla det som andra fiskare kastar bort. Simpstjärtar röks och läggs in i kryddlag. Fiskskelett och -skinn friteras till krispiga snacks. Sikfenor marineras i eldig kryddlag. Läs mer om kreativ fiskförädling på Västerro här.

Om man vill ha en fridfull stund i livet, då är det stunden när man tar tag i nätflötet och stänger av båtmotorn. Sen när man har dragit upp halva nätet, då får man börja bekymra sig igen – över hur mycket jobb som väntar med nät som ska redas upp och fisk som ska tas tillvara. Men den där stunden då man flyter i tystnaden, då gäller det att se sig omkring och njuta. Naturen är oftast otroligt vacker den tiden på morgonen.”